Една от водещите независими застрахователни групи в Югоизточна Европа - Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) АД, придобива един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group. Сделката вече е одобрена от регулаторните органи.

След финализирането й, което предвижда увеличение на капитала на IC Group, ЕИГ ще притежава над 50% от грузинския застраховател и ще консолидира резултатите на новото си подразделение в рамките на третото тримесечие на 2018 г.

IC Group развива дейност от 2005 г. и е сред водещите застрахователни дружества в Грузия, като предлага почти всички продукти на пазара. То е и сред най-големите в здравното застраховане в страната. Компанията се очаква да реализира 5.4 млн. евро премиен приход (45% ръст на годишна база) през 2018 г. IC Group има повече от 100 служители.

Придобиването на грузинското дружество е част от стратегията на ЕИГ за разширяване на дейността в Източна Европа и страните от ОНД (CIS), които предлагат значителен потенциал за растеж предвид ниското проникване на застрахователни услуги. В Грузия специално има очаквания за силен ръст на бизнеса с оглед на предприеманите регулаторни промени и въвеждането на задължителна полица „Гражданска отговорност“ (ГО) за автомобилистите и в строителния сектор, планирано да влезе в сила до края на годината.

Застрахователният пазар в Грузия регистрира двуцифрен ръст (+12.3% за год.) през 2017 г. като премиен приход, който се очаква да се удвои през следващите три години след въвеждането на задължителната полица ГО и на фона на позитивните перспективи за икономическото развитие на страната. Грузинската икономика отбеляза 5% ръст през 2017 г., като прогнозите са да добави поне 4.6% растеж през тази година.

„Придобиването на грузинската IC Group ще ни помогне да разширим и диверсифицираме бизнеса ни като географски обхват. ЕИГ ще бъде сред първите международни застрахователни групи в Грузия. Тази стъпка ще подсили пазарната ни позиция в ОНД и ще затвърди профила ни на водеща група в региона. ЕИГ ще инвестира на грузинския пазар и в оперативния капацитет на IC Group. Вярваме, че Грузия предоставя добри възможности за развитие и растеж“, коментира Йерун Каръл Ван Лейуън, главен оперативен директор на ЕИГ.

През юли финансовият регулатор в Украйна разреши на ЕИГ да придобие специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV от германската ERGO, част от един от лидерите в презастраховането в глобален мащаб - Munich Re. Сделката беше реализирана през април тази година. Акциите се очаква да бъдат прехвърлени до края на третото тримесечие на годината.

През последните години ЕИГ придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна – съответно „ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya, на холандската Achmea в България - "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния. През 2017 г. ЕИГ купи застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк. Също през миналата година компанията придоби и значителен значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО „Евроинс“.

За Евроинс Иншурънс Груп

„Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) е една от най-големите независими застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа с над 7% пазарен дял в региона. Компанията е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти в областите: общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в 8 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в 4 от тях - България, Румъния, Македония и Украйна. От 2014 г ЕИГ развива дейност и в Гърция. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има 1600 служители. През 2017 г. международната агенция за кредитен рейтинг "Fitch Ratings" присъди "BB-" рейтинг за финансова стабилност на застраховател ("Insurer Financial Strength Rating" - "IFSR") със стабилна перспектива на "Евроинс Румъния", най-голямото дъщерно дружество в рамките на ЕИГ. "Евроинс Иншурънс Груп" е дъщерно дружество на „Еврохолд България“ – водеща публична компания, чийто акции се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и Варшавската фондова борса (WSE). "Еврохолд България" оперира в Централна и Югоизточна Европа с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи.

http://www.eig.bg www.eurohold.bg

IC Group

IC Group развива дейност от 2005 г. и е сред водещите застрахователни компании в Грузия. Компанията предлага почти всички видове застрахователни услуги на пазара и е особено активна в здравното, автомобилното и имущественото застраховане. В IC Group работят повече от 100 квалифицирани служители, някои от които имат повече от 20-години опит в застраховането.

www.icgroup.ge