- Превъртаме стрелките още 2 или 3 пъти. Последното задължително е през март 2019 г.

- Засилени мерки срещу терора обяви шефът на ЕК В прощална реч за състоянието на съюза

- 10 000 души ще пазят границите на ЕС

Кристина Кръстева, Страсбург

“Избирателите искат предложението на ЕК за смяната на часовото време да бъде придвижено бързо напред. Тя ще бъде премахната. Държавите членки ще решават сами дали да приемат лятното, или зимното часово време.”

Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в последната си годишна реч за състоянието на ЕС преди края на мандата през май догодина. Отмяната на въртенето на стрелките два пъти в годината бе сред най-неотложните приоритети, които шефът на ЕК открои за изпълнение до изборите през пролетта на 2019 г.

За да се осигури плавен преход,

всяка страна в

ЕС ще трябва до

април 2019 г. да

съобщи кое

часово време

възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Предложението на Еврокомисията ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Посоченият график зависи от това те да приемат предложението на комисията най-късно до март 2019 г.

Соломон и Гергана Паси

и “24 часа”

подеха инициатива

преди година

Да падне двойното време - този призив на експерт, подкрепен от Соломон и Гергана Паси, “24 часа” публикува на 17 ноември 2017 г. След това започнахме информационна кампания с мнения на експерти за вредите от въртенето на стрелките. Същото показа и допитването, което Европейската комисия направи - 84% от гражданите на ЕС казаха “не” на смяната на часовото време.  Юнкер говори на прощалната си реч за състоянието на ЕС.  СНИМКА: РОЙТЕРС

Юнкер говори на прощалната си реч за състоянието на ЕС. СНИМКА: РОЙТЕРС

250 дни преди изборите гражданите се интересуват от

развитието на

интернет и къде

ще се плащат

данъците

върху печалбата. Интересуват се от законодателството за пластмасата, което ще циментираме, и от опазването на моретата, продължи Юнкер.

Терористичното съдържание ще се премахва от интернет до 1 час от публикуването му. Европейците очакват от съюза да ги защитава. Новата Европейска прокуратура ще се занимава и с борбата с терора, който не познава граници. Предлагаме нови мерки в тази връзка, включително в международен мащаб

да се действа

масирано против

прането на пари

и за предотвратяване на намесата в изборния процес от трети страни, обяви твърд курс Юнкер. Той настоя, а председателят на ЕП Антонио Таяни веднага след речта прие ключовите решения на общността, сред които са данъците и миграцията, да се вземат вече с квалифицирано мнозинство от 2/3 от целия състав на Европарламента.

“Когато Европа говори с един глас, успяваме да се наложим над другите” - така Юнкер обясни постигнатия пробив на срещата си с Тръмп в края на юли, когато бе предотвратена търговска война между ЕС и САЩ. “Ние сме глобални платци, но трябва да бъдем и глобални играчи. Ето защо през 2014 г. стартирахме проекта на ЕС за отбраната - не заради милитаризъм, а за да станем по-независими.” Засилваме опазването на европейските граници. До 2 г. Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще има 10 000 служители.

“Не можем да продължаваме да се караме, докато намерим ад хок решение, всеки път, когато пристигне нов кораб. Когато избухне пожар в европейска държава, гори цяла Европа”, изтъкна шефът на ЕК и призова австрийското председателство на Съвета на ЕС да предложи в кратък срок решение. 

“Ще се ускори връщането на незаконни мигранти и ще се отворят легални пътища за легалните мигранти”, зарече се Юнкер. И подчерта: “Имаме нужда от квалифицирани мигранти”.

Юнкер обяви курс към Африка, с която ЕС ще развива балансирано партньорство. “Създаваме финансова рамка, която до 2 г. ще привлече 44 милиарда евро в обществени и частни проекти на този континент”, обяви председателят на ЕК. До 2020 г. европрограмата “Еразъм” ще подкрепи 35 000 африкански студенти и преподаватели, до 2027 г. броят им ще е стигнал 105 000.

Председателят на ЕК даде старт и на курс към

укрепване на

банковия съюз

и на еврото,

като изтъкна, че е абсурдно ЕС да плаща всяка година сметката си за енергетика, възлизаща на 300 милиона, в долари, а не в евро. Както е абсурдно да купува самолети в долари, а не в евро.

В речта си за състоянието на ЕС Юнкер засегна също проблемни теми. Започна с младежката безработица, която все още остава висока - 14% при 239 милиона работещи. Открои климатичните предизвикателства, при което похвали единните действия на общността по Парижкото споразумение и срещу сушата, както и плановете за намаляване на емисиите въглероден двуокис до 2030 г.

Юнкер подчерта, че

Европа трябва

да спре да се

дели на Западна

и на Източна,

което е “тъжен спектакъл”. И даде да се разбере, че бъдещето е на отворения ЕС и че европейската интеграция трябва да включи и Западните Балкани. “Европа трябва да е активен играч и архитект на утрешния свят”, оптимистично пожела Юнкер. Той засегна дипломатично управлението в Унгария с думите: “Отхвърляме нездравословния национализъм и прегръщаме просветения патриотизъм”. И подчерта, че първият е отрова и че патриотизмът на XXI век е двустранен - европейски и национален, като единият не изключва другия.

Речта на Юнкер продължи 55 минути и бе бурно аплодирана в залата. Той я завърши емоционално: “Европа е моята любов. Обичам Европа и ще продължа да я обичам все повече”.