В напреднал етап се намират преговорите между една от най-големите таксиметрови компании в Солун "Таксиуей" (TAXIWAY) и Института за устойчива мобилност и транспортни мрежи. Цел на преговорите са първите електрически таксита да се появят по улиците на втория по големина гръцки град през 2019 г., пише "Катимерини", цитиран от БТА.

Основна трудност на проекта е обстоятелството, че едно такси ще се нуждае от зареждане веднъж или два пъти дневно. Това изисква да бъдат изградени станции за бързо зареждане в града и в момента се извършва проучване за необходимия брой такива станции.

Компанията - оператор на системата за пренос на електроенергия в Гърция е привлякла Института за устойчива мобилност и транспортни мрежи като технически консултант за установяване на необходимия брой зарядни станции по основните пътни артерии и в градските зони в цялата страна.

Първата група зарядни станции ще бъде изградена с държавни средства и сред тях ще бъдат и пунктовете в Солун. Проучването на института се очаква да бъде готово в средата на октомври, след което ще бъдат определени терените и ще започнат дейностите за изграждане на зарядните станции. Успоредно трябва да бъдат извършени законодателни промени, с които да бъде разрешена употребата на електрически автомобили като такси.

По инициатива на института вече се изгражда първата станция за бързо зареждане край Солун, както и няколко обикновени зарядни станции на терена на бензиностанция.