Испания в крайна сметка ще достави на Саудитска Арабия 400 бомби с лазерно насочване, след като разгледа наново договора за продажбата им, оспорван заради войната в Йемен. Това съобщи днес испанският външен министър, предаде Франс прес.

"Окончателното решение е да доставим тези бомби и да спазим договора от 2015 г. (. . .), в който не открихме никакви нередности, които биха оправдали неизпълнението му", заяви Жозеп Борел пред радио "Онда серо".

"Трябва да спазим този договор", добави министърът социалист, цитиран от БТА. 

На фона на опасения от дипломатическа криза между отдавнашните съюзници Мадрид и Рияд министърката на отбраната Маргарита Роблес каза в понеделник, че е готова да деблокира договора за бомбите с прецизно насочване на стойност 9,2 милиона евро.

На 4 септември обаче правителството бе заявило, че се отказва от продажбата на вече платените бомби. Това стана, след като бомбардировки в Йемен от страна на проправителствената коалиция начело със Саудитска Арабия отнеха през август живота на десетки деца.

В търговски аспект този отказ бе застрашил друг, далеч по-важен договор - поръчка за пет корвети на обща стойност 1,8 милиарда евро, които да бъдат построени от испанската държавна корабостроителница "Навантия" в Андалусия, крепост на социалистите.

През последните дни работниците в предприятието изразиха опасения за работните си места, ако сделката не бъде потвърдена окончателно.

Помолен да коментира критиките на неправителствени организации, които се страхуват оръжията да не бъдат използвани за бомбардировки на мирно население, Жозеп Борел отговори, че това са въоръжения с "изключителна точност, под един метър", които "не причиняват странични щети".