Мароко може да бъде платформа за България към Африка, както България може да бъде платформа на Мароко за Европа, заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко Насер Бурита след срещата си днес с вицепремиера и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Бурита е на официално посещение в България по нейна покана.

Нашите взаимоотношения се вписват и във взаимоотношенията между Мароко и ЕС, и изказваме задоволството си от успеха на българското председателство на Съвета на ЕС, отбеляза Бурита. Той благодари на България за нейното участие в укрепване на отношенията между Мароко и ЕС в областта на риболова и земеделието.

Ние сме близки до Европа и ни вълнуват проблемите, които вълнуват и Европа, по-специално миграцията, борбата с тероризма, климатичните промени, и във връзка с тези важни теми България и Мароко ще могат да се консултират взаимно, за да допринесат и в глобален мащаб за решаването на тези проблеми, посочи той. По думите му посещението на българския премиер идните месеци в Мароко ще даде добра възможност за укрепване на нашите взаимоотношения.

Мароко може да бъде в подкрепа на българския бизнес като врата за Африка, както България може да бъде врата на бизнеса от Мароко за страните от Централна и Източна Европа и от Балканите, смята и Екатерина Захариева. Тя отбеляза чудесните двустранни отношения и изрази убеденост, че с посещението на Бурита в България ще им се даде нов тласък с увеличаване на икономическата активност, повече туристи между двете държави, повече обмяна между научните институции. Захариева благодари за поканата на краля на Мароко за посещение на българския премиер до края на годината със сериозна бизнеделегация.

България и Мароко имат много общи неща, споделяме еднакви принципи във външната политика - поддържане на добри отношения не само със съседите, а и с всички държави, зачитане на демократичните принципи, етническата толерантност, посочи тя.

Имаме много общи задачи - в борбата с тероризма, екстремизма и радикализацията, отбеляза вицепремиерът.

Двамата министри подписаха и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Дипломатическата академия на Кралство Мароко.