30% остават за децата на бившия министър на транспорта Данаил Папазов

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ “Варна”, съобщи “Капитал”. Той вече е съдружник на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов в “Сигда” ООД с 3500 лв. и е мажоритарен собственик на фирмата. Станислав Данаилов Папазов държи в ООД-то дял от 800 лв., а Ивелина Данаилова Папазова - от 700 лв.

“Сигда” е собственик на ТЕЦ “Варна”, която купи от ЧЕЗ за близо 50 млн. лв., заедно с пристанището. Първоначално се мислеше, че интересът към теца е най-вече към пристанището, което може да се развива. Пред “24 часа” бившият министър на транспорта Данаил Папазов обаче каза, че ще възстановят работата на спрените блокове, като ще се сменя горивната им база - ще минават на газ. Което и стана.

Сделката бе финансирана с кредит от ПИБ за 24 225 000 млн. евро срещу залог на търговското предприятие “Сигда”, като за съдлъжник е посочен и Данаил Стоянов Папазов.

Тези над 24 млн. евро са с лихвен процент, базиран на средния лихвен процент на банката за евро, увеличен с надбавка от 7,0182 пункта. Така годишната лихва става 7,5%.

Сега Данаил Папазов остава изпълнителен директор на ТЕЦ “Варна”, личи от Търговския регистър.

Освен дяловете в “Сигда” Ахмед Демир Доган има и още едно участие във фирма. Това е “Уотър Витал” ООД, в която е съдружник с Румен Тодоров Гайтански-Юнг.Предметът на дейност на тази фирма са добив, бутилиране и продажба на минерална вода, проекти за вецове, пречиствателни станции и във ВиК сектора.

Папазов: Цената е търговска тайна

Данаил Папазов
Данаил Папазов

Така съм прецениената е търговска тайнл, така съм направил.” Това отговори на въпрос на “24 часа” бившият министър на транспорта Данаил Папазов за продажбата на 70% от “Сигда” ООД на Ахмед Демир Доган. Фирмата всъщност бе собственост на децата му. Сега те остават в нея с дял от 30 процента.

“Това е сделка между физически лица и не искам да я коментирам”, каза още Папазов. Той заяви още, че стойността ѝ е търговска тайна.

Паралелно с промяната в собствеността на “Сигда”, тече и усилен ремонт на третия блок на централата. Първите два, които са по 286 мегавата вече са пуснати в експлоатация и спечелиха търгове за студен резерв, т.е. за готовността да бъдат включени, ако нещо се случи с енергийната система. “До Нова година се планира да бъде пуснат и третият”, каза Папазов. Пристанището на теца вече е лицензирано за приемане на кораби и обработка на товари - контейнерни, зърнени, поща, пакетирани, каза още бившият транспортен министър.

Очаква се до дни и то да заработи. Вече има заявки от кораби, но не са подписани договори, защото текат последните дейности по порта преди пускането му.

Карадайъ: Доган има право на бизнес

“Търговският регистър е публичен и всички ние се информираме от него. Г-н Доган вече почти 6 г. не се занимава с актуална политика. Всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност.”

Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на журналистически въпрос дали почетният председател на партията Ахмед Доган е придобил 70% от ТЕЦ “Варна”.

Тези дни стана ясно, че с договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания “Сигда”, през която беше придобита ТЕЦ “Варна”. 

Как тецът направи бързо 28 млн. лв.

ТЕЦ “Варна” участва успешно в три търга за студен резерв, откакто е собственост на семейство Папазови, и по силата на договорите ще спечели над 28 млн. лв. от тях.

ТЕЦ “Варна” участва успешно в три търга за студен резерв, откакто е собственост на семейство Папазови, и по силата на договорите ще спечели над 28 млн. лв. от тях.

Още с пускането на първия блок ТЕЦ “Варна” участва в търговете за студен резерв на Електроенергийния системен оператор. Студен резерв е, когато се плаща на енергийни мощности само за да са в готовност за пускане, ако системата има нужда от тях.

Първият търг, на който играе тецът, е за студен резерв от 166 мегавата за времето от 1 май до 31 юли 2018 г. Печели с цена от 9,20 лв. за мегаватчас, а количеството е 631 774 мегаватчаса. Това прави над 5,8 млн. лв. От 1 май до 31 юли централата предоставя 336 528 мегаватчаса с цена от 7,28 лв., което прави 2,45 млн. лв.

Другият търг е за времето от 1 ноември 2018 до 28 февруари 2019 г., като осигурява 1 094 400 мегаватчаса по цена от 10,9 лв., което прави 11,92 млн. лв. Последният търг е за студен резерв от 1 май до 31 юли 2019 г., количествата са 1 049 906 мегаватчаса при цена от 9,65 лв. Това прави 9,65 млн. лв. Общо - 28,8 млн. лева досега.

От системния оператор приветстваха преминаването на централата на газ, тъй като това е възможност бързо да се пуснат блоковете, когато това е нужно на системата.