Вчера в Пекин говорителят на Министерството на търговията Гао Фън заяви, че през първите осем месеца на тази година инвестиционното сътрудничество на Китай с чужбина като цяло е стабилно и показа положителна тенденция за развитие. Реално използваните чуждестранни инвестиции са се увеличили, предава bulgarian.cri.cn.

През този период преките инвестиции на Китай в чужбина са достигнали 74 милиарда долара, което е увеличение с 7,8% спрямо същия период на миналата година. Реално използваните чуждестранни инвестиции са били 560 милиарда юана, или увеличение с 2,3% и продължават да поддържат тенденция за стабилен растеж.

Според публикуваните същия ден от Търговското министерство данни, през първите 8 месеца китайските инвеститори са извършили нефинансови преки инвестиции в 153 държави и региони на стойност 74 милиарда долара. Гао Фън заяви, че през този период инвестиционното сътрудничество на Китай със страните в обхвата на „Един пояс, един път" е продължило да се разширява, новите капиталовложения на китайските компании в 55 страни от инициативата са достигнали 9,58 милиарда долара, което е увеличение с 12% в сравнение със същия период на 2017 година. Според данните, компаниите от Североизточен Китай са главните сили за инвестициите в чужбина. От януари до август преките инвестиции на трите провинции Ляонин, Дзилин и Хейлундзян са достигнали 2,33 милиарда долара, което е увеличение с 55,3% спрямо същия период на миналата година и поддържа растеж за шест поредни месеца.