3000 лв. ще е глобата за превоз на пътници без колани

До юни 2019 г. всички автобуси, които се движат по републиканската пътна мрежа, трябва да имат колани. Това предвиждат окончателно приети промени в Закона за пътищата, с който се изменя и Закона за автомобилните превози.

Автобусните превозвачи ще имат 9 месеца от обнародването на промените, за да оборудват превозните средства с колани, което се очаква да бъде през юни 2019-а. Изключение ще има само ако еднопосочно маршрутът, който се извършва е до 30 км и не включва движение по републиканската пътна мрежа, като тогава не се изискват колани.

Дебат се завихри по темата дали по-старите машини ще имат техническата възможност за колани. Първоначалното предложение беше срокът за оборудване с колани да е 6 месеца. От ДПС предложиха периодът за въвеждане да бъде 12 месеца, а ГЕРБ - 9 месеца. Предложението на Станислав Иванов, който е вносител на промените, за 9 месеца беше прието с 80 гласа "за" и 12 "въздържал се". От БСП посочиха, че промените няма да могат да бъдат изпълнени от превозвачите.

С промените се въвежда и изискването за инсталиране на видеорегистратор в автобусите, за да се снима пътната обстановка отпред. С наредба от транспортния министър ще бъде разписано изискването за съхраняването на записите. Превозвачите ще имат 18 месеца от обнародването на промените да инсталират видеорегистратор.

Промените предвиждат глоба до 3000 лв. за тези, които допуснат или разпоредят превоз на пътници с автобус, за който се изисква оборудването с колани и видеорегистратор, но не е поставено.

500 лв. ще е санкцията за шофьорите на автобуси, които превозват пътници без да са спазили изискването за колани. Толкова е санкцията и ако превозното средство не е оборудвано с видеорегистратор. Глоба в размер на 1500 лв. се предвижда за превозвачите, които не са съхранили записите от видеорегистраторите по изискванията.