Това е заради делото на “Инерком” срещу КЗК, която

забрани сделката с ЧЕЗ заради концентрация

Гинка Върбакова, чиято фирма “Инерком България” бе избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България, излиза от управлението на бизнеса си с фотоволтаици. Това става ясно от промени във фирмите, които тя до 12 септември оглавяваше.

От тази дата тя вече не управлява “Евро бетон”, “Улер 2009”, “Еко-строй инженеринг”, “Диана хънт”.

В “Риал Стейтс” заличаването на името на Гинка Върбакова като управител е още от 2 декември 2016 г.

От 13 септември Гинка Върбакова заедно със сестра си Малина Върбакова излиза от борда на директорите на “Солар грийн енерджи”. Това акционерно дружество е едноличен собственик на по-горе изброените фирми. Въпреки че излиза от управлението им, към 30 август Гинка Върбакова присъства в списъка на акционерите на “Солар грийн” с 4000 акции, а другите 1000 са на “АВС къмпани”, чийто управител е Теодора Пайтакова, другата сестра на Гинка Върбакова.

От сайта на “Солар грийн енерджи” става ясно, че компанията има 22 мегавата фотоволтаици при с. Мало Конаре. В проекта им “Хаджийски ливади” са 4 соларни парка от около 4,7 мегавата. Те са собственост на “Улер 2009”, на “Диана хънт” , “Евро бетон” и на “Еко-строй инженеринг”.

Проект “Елшица” е на “Риал Стейтс”, той е от 2 фотоволтаика с мощност 2,45 мегавата.

На сайта на “Инерком” пък пише, че фирмата управлява 7 фотоволтаични проекта в Южна България с общ капацитет над 100 мегавата. Шестте са вече изброените, седмият е със сериозната за соларен парк мощност от 80 мегавата и е при с. Сбор, но е в процес на реализация.

“24 часа” се свърза с “Инерком” и оттам съобщиха, че промените продължават, а към момента няма новина. Въпреки че е излязла от управлението, Върбакова е мажоритарен собственик на соларните паркове. Най-вероятно Върбакова ще се освободи не само от участие в управлението, но и от дяловете си във фирми, които притежават фотоволтаици.

Това се налага след решението на КЗК, с което се забранява сделката с ЧЕЗ заради възможност за концентрация на фотоволтаици. “Инерком България” обжалва решението на антимонополния орган във ВАС, делото е насрочено за май 2019 г. Вероятно Върбакова ще прехвърли акциите си от “Солар грийн енерджи” преди делото.