Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Би Ти Ви тази сутрин.

Няма как да не се притесняваме, но трябва да се отчита това, че става въпрос за цени, определени в рамките на договор, и формула, по която се изчислява, коментира тя поскъпването на руския газ и оттам очакваното вдигане на цената на електроенергията у нас, което се очаква да е 14%. Така общо за годината повишението на тока ще стигне близо 30%, подчерта водещият Антон Хекимян.

След споразумението на ЕК с "Газпром" се създадоха предпоставки всяка държава, която има договор и параметрите в него позволяват, да стартира предоговоряне. За нас това предстои, обясни министърката.

"Всеки един български гражданин има право да предприема стъпки и действия във връзка със своя дейност, която би желал да развива. Не знам да има законови ограничения в тази посока", коментира Петкова факта, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е собственик на ТЕЦ Варна, който поддържа студения резерв. За мен като министър е важно електроенергийната система на станата да бъде стабилна, каза Петкова. През 2006 г. в приватизационния договор за ТЕЦ - Варна е предвидено три от блоковете й да работят само за студения резерв, другите 3 - за обеществен доставчик, обясни министърката. До 2011 г. ЧЕЗ трябвало да осигури серопочистващи устройства, защото централата е на антрацитни въглища. Не са направили никакви инвестиции и на 1 януари 2015 г. ЕК спря работата на централата. Няма такива конспирации - да не се правят инвестиции, да бъдат спрени мощностите от Брюксел, цената да падне и Доган да я придобие, категорична бе Петкова. В договора за приватизация от 2006 г., за съжаление, няма клауза за санкциониране, ако не се изгради очистващата инсталация. А държавните "Марици" не са се отказали от студения резерв, само за един кратък период "Марица Изток" не можа да се класира заради предложена по-висока цена, отрече тя обвинения.

С Гинка Върбакова министърката се чула последно за рождения й ден през август, разказа Теменужка Петкова. Тя й се обадила да я поздрави, имаме чисто приятелски отношения, увери министърката. Частната сделка не ме вълнува, нямам нищо общо с този процес, категорична бе Петкова на въпрос коментирали ли са намеренията на Върбакова да излезе от бизнеса с фотоволтаици, за да няма пречка вече за осъществяване на сделката с ЧЕЗ.