Сърбия се позиционира като важна регионална точка, като регионален хъб за китайски инвестиции в тази част на Европа, заяви министърът на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич, цитиран от Танюг.

Той подчерта, че посещението на водената от президента сръбска делегация в Китай е от огромно значение за страната, тъй като "една малка Сърбия е във фокуса на вниманието на един велик Китай".

"От икономическа страна това е от голямо значение за нас. Нито една страна в региона няма толкова интензивен политически диалог и икономически отношения с Китай", подчерта Ляич пред телевизия Пинк, предава БТА. 

Както изтъкна, Сърбия сега се позиционира и на туристическата карта на Китай, като отваря врати по-голям брой китайски туристи да пристигнат в Сърбия. Ползите са вече видими, заяви министърът и добави, че през първите седем месеца на тази година Сърбия е имала повече туристи от Китай отколкото през цялата минала година. "През първите седем месеца имахме 56 000 туристи от Китай, миналата година те бяха 51 000. Ако тази тенденция продължи, ще имаме 100 000 китайски туристи", каза той. Министърът припомни, че до преди една година в Сърбия са пристигали 18 000 туристи от Китай, че това е голям туристически шанс, тъй като Китай е голяма страна и голям пазар.