Фонд на фондовете финансира градско развитие с 353,3 млн. лв. в 39 общини. Това се случи след подписването на оперативни споразумения с избраните два финансови посредника.

Фондът за градско развитие ще кредитира проекти, подобряващи градската среда. Заемите са насочени към общини и общински предприятия. От финансиране могат да се възползват и частни компании, физически лица и публично-частни партньорства.

"От финансирането могат да се възползват широк кръг от лица, а проектите за туризъм и културно наследство могат да обхванат цялата страна", заяви изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева.

Програмата е финансирана по ОП “Региони в растеж”.

Посредниците са Обединение “Фонд на устойчивите градове” за регионите Юг и София. То включва Обединена българска банка, “Фонд ФЛАГ”, Фонд за устойчиво градско развитие и “Българска консултантска организация”.

За регион Север посредник ще бъде “Регионален фонд за градско развитие”, в който са “Сосиете Женерал”, “Елана инвестмънт”, “Елана холдинг” и “Болкан адвайзър”.

Посредниците ще трябва да осигурят и допълнителен ресурс, който ще бъде малко над 40% от финансирането. Така общата сума става близо 600 млн. лв.