Компанията първа в България изработва детски площадки по европейски стандарт

“Металпласт инженеринг” е първата фирма в България, която прави детски площадки по европейски стандарти, преди още да са въведени у нас.

“През 1997 г. започнахме с производство на стъклопласти. Първоначално работехме за една от веригите бензиностанции - първите в България, които правеха детски кътове. Оттам започна да има по-голямо търсене и нужда от изграждане на такива площадки и да се финансират такива проекти, а все още нямаше фирми в България, които предлагат детски съоръжения.

Още тогава ние работехме по холандски стандарти, които се прилагаха в Европа, а в България още не бяха приети, защото не бяхме членки на ЕС”, разказва Анелия Георгиева, собственик на “Металпласт инженеринг”.

През 2006 г. фирмата се преструктурира, тъй като започва да изработва и съоръжения от метал. Увеличават се и инвестициите и производителността. В момента тя е съсредоточена основно в изпълнението на обществени поръчки, като само около 10% от работата им е за частни проекти.

Фирмата е специализирана освен в направата на детски площадки и в производство на парково оборудване и спортни площадки - от проектирането до въвеждане в експлоатация и издаване на доклад за съответствие съгласно наредбите. Оборудването включва ударопоглъщащи настилки, люлки, пързалки, комбинирани, спортни тематични съоръжения, пейки, кошчета, огради, както и тревни, акрилни и каучукови настилки за всякакви видове спорт.

“Когато почнахме да строим, във фирмата работеха 10 човека, след това направихме още една допълнителна производствена база за 20 души, в момента сме около 60 човека.

Занимаваме се с разнообразни съпътстващи дейности - имаме дърводелски цех, фабрика за метални и пластмасови изделия, камери за боядисване и довършващ сектор, в който се комплектуват всички тези детайли. Имаме и хора, които работят на терен - монтажни групи, които инсталират съоръженията. Сега искаме да разширим втората база с 2/3 до пълния ѝ капацитет”, споделя Анелия Георгиева. Производствените бази се намират в Русе върху собствен терен с площ над 7000 кв. м.

Това разширение ще се осъществи чрез кредит от Fibank. Той е на стойност 400 хил. лв., 100 хил. лв. са отпуснати в резерв като гаранция с опция за още 300 до 500 хил. лв. за рефинансиране на друга кредитна линия. С една част от парите ще се финансира и проект за 4 млн. лв., върху който фирмата работи.

Освен в България “Металпласт инженеринг” изпълнява поръчки и за чужбина. Те са основно за Румъния - в момента компанията прави 30 детски градини там. Имат проекти и в Гърция и Кипър, но по-малко, тъй като експедицията е по-сложна.

“Ние работим с материал, който е специално за детски съоръжения, Той е вносен, от Германия, като ние бяхме първите, които започнахме да го използваме в България. Той не изисква никаква поддръжка от гледна точка на боядисване, не може да се счупи. Стараем се една община да няма допълнителни разходи по поддръжката на площадките, те могат да издържат поне 5 години”, категорична е Анелия Георгиева.

Наследниците на собственичката вече също работят в превърналата се в семейна компания. Единият ѝ син е завършил промишлен дизайн и се занимава именно с това, а другият - с работата с клиенти, организацията по доставки и монтажите.

Всеки един проект на “Металпласт инженеринг” е индивидуален и различен. “Не сме връщали клиент, който да има собствен проект и да не сме го изпълнили. Има фирми, които искат брандирани пейки или направени спрямо тяхното лого или с техните цветове. Сега например работим за една тец, където правим площадка със съоръжение с три коминчета като истинска електроцентрала”, казва Георгиева.

За избора на банка партньор тя разказва, че фирмата работи с Fibank едва от няколко месеца. " Клиенти сме на Fibank от тази година. Бяхме клиенти на друга банка, но предвид, че оборотите и работата ни растат, се наложи да увеличим и кредитните ресурси. Експозицията ни беше твърде висока за кредитния отдел, в който бяхме, а от друга страна пък - твърде ниска, за да минем към корпоративни клиенти, затова решихме да се прехвърлим. Във Fibank предоговорихме и преструктурирахме доста от кредитите си. Консултантите ни помогнаха много с прехвърлянето и документацията, нещата се случиха изключително бързо. Много съм доволна от обслужването.

Имахме и личен ипотечен кредит в друга банка, който също прехвърлихме, защото условията във Fibank бяха много добри и ни спестиха много като лихви", споделя Анелия Георгиева.

За нея успехът представлява добрият баланс между нещата в личен план и в работата: "Когато си успял да отгледаш и възпиташ деца, които продължават да развиват твоите идеи и планове и не бягат в чужбина, когато до себе си имаш човек, с който от 25 години изграждате свое семейство и бизнес и се подкрепяте, когато си в хармония с хората около теб и това нещо го пренесеш в бизнеса и по същия начин поддържаш коректни и добронамерине отношения със служителите си и бизнес партньорите, тогава виждаш и тяхното добро отношение и уважение. Когато се обърнеш назад и видиш, че всичко е изградено стъпка по стъпка, и как в началото, не си си представял и помислял даже да мечтаеш, че може да стигнеш до тук - може би това е успех".

Собственичката разказва, че за семейството им никога не е съществувала дилемата дали да останат в България или да заминат в чужбина. "Никога не сме си помисляли, че имаме някакъв друг вариант освен да работим в Българя. Така са се случили нещата, въпреки трудностите,не сме се отказали и след като сме стигнали до един етап, сме решили, че трябва да продължим и да развиваме започнатото", категорична е Георгиева.