Вчера говорителят на Държавното управление за валутен контрол на Китай заяви, че в бъдеще с препрофилирането на производството и стабилното стимулиране на отварянето, функционирането на икономиката ще се задържи в разумни граници, гъвкавостта на двупосочните колебания на курса на юана непрекъснато ще се засилва, мерките за разумно макроикономическо регулиране на трансграничните капиталови потоци ще продължат да играят роля за антицикличните корекции. Китай може ефективно да се справи с външния удар и да гарантира стабилното опериране на валутния пазар, предава bulgarian.cri.cn.

Той заяви, че търсенето и предлагането на китайския валутен пазар остават стабилни като цяло. Разширяването на отварянето му продължава да привлича международни капитали към страната. Покупките на валута от физически лица и корпоративния сектор са сравнително разумни. Нетният поток на трансгранични капитали към инвестиции в ценни книжа се увеличава стабилно. През август излишъкът на приходите и разходите от инвестициите в ценни книжа е бил 17,5 милиарда щатски долара, което е увеличение с 2,9 пъти от месец юли. Излишъкът от продажбата и обмен на валута при инвестициите в ценни книжа е достигнал 4,3 милиарда щатски долара, което е рекорд от юли 2015 година. Търговското финансиране на вноса на предприятията продължава да расте.

Според говорителя в момента международните търговски търкания се засилват, а геополитическата ситуация е напрегната. Икономическите и финансови сътресения в някои от нововъзникващите пазари се увеличават, но китайският валутен пазар като цяло остава стабилен въпреки няколко неблагоприятни външни условия.