За периода от 1 януари 2007 г. до 21 септември 2018 г. в сектор "Енергетика" от страна на Министерството на енергетиката, респективно неговите предшественици, са предприети действия за приемане на актове за транспониране в националното законодателство на изискванията на 31 директиви и за тяхното нотифициране (уведомление)пред Европейската комисия /ЕК/. Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол на питане от народните представители от парламентарната група "БСП за България" Таско Ерменков и Жельо Бойчев относно политиката на Министерството на енергетиката по транспониране на европейското законодателство, предава БТА.

За периода от 1 януари 2007 г. до 11 август 2015 г. Министерството на енергетиката не е извършвало нотификации на въведените схеми за предоставяне на държавни помощи в сектора, допълни Теменужка Петкова.

Енергийният министър посочи, че за периода от 12 август 2015 г. до днес от страна на Министерството на енергетиката са извършени няколко нотификации на схеми за предоставяне на държавни помощи. От всичките уведомления ЕК счита, че не е предоставена нерагментирана държавна помощ. Очаква се решение на ЕК по отношение на разходите, свързани с възобновяемите енергийни източници и с енергията, която се изкупува на това основание, които бяха въведени чрез последните промени в Закона за енергетиката, които бяха приети през май 2018 г. ЕК е информирала енергийното министерство, че тъй като не съществува отлагателна клауза и мярката на практика е въведена, Комисията на този етап счита тази помощ за неправомерна.

Министър Петкова се надява, че направената нотификация през 2016 г. за възобновяемите енергийни източници ще убеди ЕК, че тези чрез последните промени в Закона за енергетиката на практика не се предоставя нова държавна помощ, а се "прави пренотификация на схемата". Тя поясни, че нотификация означава, че България уведомява ЕК за това, че страната ни има план да въведе определена мярка за държавна помощ.