Русия и Босна и Херцеговина в продължение на много години си сътрудничат тясно в газовата сфера и се обявяват за запазване на непрекъснатите доставки на руски природен газ, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговорите си с босненския външен министър Игор Църнадак в Сараево, предаде ТАСС.

"Продължаваме непрекъснатите доставки на газ за Босна и Херцеговина. Газпром работи успешно по два отделни договора както с Република Сръбска, така и с Хърватско-мюсюлманската федерация", двете съставни части на Босна и Херцеговина, каза Лавров, предава БТА.

Стокообротът между двете страни се увеличава устойчиво и тази тенденция е съпроводена от съществено увеличение на износа на босненски плодове и зеленчуци в Русия. Реализират се големи инвестиционни проекти по линия на компаниите Зарубежнефт, Сбербанк и други, добави Лавров.

В тази връзка той обърна внимание на активизирането на работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, което по думите му способства за създаването на допълнителни условия за увеличение на обемите /на търговията/.