Единадесет от най-големите родни изобретения са показани в изложбата на националния политехнически музей в палата 10 на пловдивския панаир. В нея са представени откривателят на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, конструкторът на моторния самолет диплан Асен Йорданов, създателят на първия безжичен сърдечен монитор в света Петър Петров.

В експозицията са включени бащата на световната компютърна революция Джон Атанасов, който притежава 32 патента в различни области, основоположникът на българската научна школа по металознание акад. Ангел Балевски, както и проф. Виден Табаков, участвал в екипа, изпратил първия човек на Луната.

Посетителите може да се запознаят с уникалната автоматична скоростна кутия на Румен Антонов и с разработката на Георги Наджаков за фотоелектретното състояние на веществата.

Изложбата разказва за Карл Джераси, създал първото хапче “антибебе”, и за проф. Иван Странски, придобил световна слава през 30-те г. на XX в. с разгадаването на механизмите на кристалния строеж.