Всички експерти на Националния омбудсман били поканени да отидат в съответните дирекции за природен газ и електроенергия, за да се запознаят с данните, които се подават от заявителите и да ги проверят. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов пред журналисти, цитиран от БТА.

Отговорът му бе провокиран от упреци от страна на омбудсмана Мая Манолова, че в докладите на КЕВР липсва достатъчно аргументация и отчет за повишението на цените на природния газ и топлинната енергия. Иван Иванов информира, че докладите съдържат и търговска тайна и затова разгласяването на тази информация подлежи на санкции, ако дадено лице я разгласи публично.

В отговор на това, че цената на парното е с 20 процента по-висока в сравнение с 2015 г. Иванов изтъкна, че Топлофикация - София от 2015 г. до 2018 г. е извършила модернизация и подмяна на турбини на обща стойност 60 млн. лева. "Това са инвестиционни разходи, които не могат да не бъдат признати, защото се правят, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия на потребителите", допълни Иванов.

Той припомни, че до 2015 г. хората са плащали т. нар. "данък социално спокойствие", което означавало, че при повишаването на цената на природния газ, цената на топлинната енергия се е задържала за големите града. Но това е ставало за сметка на цената за електроенергия. Според председателя на КЕВР това е било изключително несправедливо и поради тази причина е било отменено. Освен това през 2015 г. "Топлофикация-София" не е платила за квоти, докато сега КЕВР признава 12 млн. лева, които са платени от столичното топлофикационно дружество за въглеродните емисии и този разход също няма как да не бъде признат.