През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за Чехия се увеличава с 11 процента, спрямо същия период на миналата година и достига близо 300 млн. евро. Стокообменът също отбелязва увеличение за първото полугодие с 12 на сто и е в размер на 647,266 млн. евро. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на пленарното заседание на Осмата сесия на Смесената българо-чешка работна група за икономическо сътрудничество, която се състоя днес в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Съпредседател на работната група от българска страна е заместник-министър Борисов, а от чешка - заместник-министърът на промишлеността и търговията на Чешката република Петр Очко. Двамата обсъдиха теми и въпроси, които ще допринесат за активизирането на двустранното сътрудничество и подобряването на синергията между двете икономики.

На заседанието е станало ясно, че стокообменът между двете държави за миналата година възлиза на 1,228 млрд. евро. Икономическият заместник-министър е посочил, че през 2018 г. се очаква да отбележим нов рекорд в двустранната търговия с оглед на статистическите данни за полугодието. По думите му налице е потенциал за повишаване на износа и задълбочаване на сътрудничеството в областите автомобилостроене, дигитализация и иновациите.

След края на заседанието е бил подписан и Протокол между Министерството на икономиката на България и Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република.