КЗК одобри обединението на двете компании

Две от големите фирми за обществен автобусен превоз у нас - “Юнион Ивкони” и “Груп плюс”, да станат 100% собственост на ново дружество - “Транспект”, разреши КЗК. Това става ясно от регистъра на антимонополната комисия.

Сделката е на няколко етапа, при които се прехвърлят дялове. Финалният е придобиването на двете транспортни фирми от “Транспект”, като те ще продължат да съществуват като юридически лица.

Целта на сделката “представлява възможност за стратегическа инвестиция”, пише в документа на КЗК. Очаква се тя да позволи на “Транспект” да се конкурира ефективно на пазара.

Това ще бъде постигнато чрез анулиране на минимум 7 часови лота, които се изпълняват паралелно от двамата превозвачи, а пътнико-потокът е недостатъчен дори за един пълен курс.

Икономията в пробег в този случай би била 2,1 млн. км, а финансовото изражение на тази икономия е 1,66 млн. лв., като анулирането на този пробег няма доведе до свиване на приходите. От свиване на наеми на търговски офиси ще се икономисат 100 000 лв.

Има възможност да се прави икономия от възнаграждения и осигуровки на служители в администрацията и в търговските офиси, които ще бъдат закрити. Тя се изчислява на 690 000 лв. на година.