САЩ и Мексико отмениха плановете да публикуват текста, договорен при модернизирането на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), за да дадат повече време на Канада да разреши противоречията си с администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо заяви в предавано по телевизията обръщение към Сената на страната, че "през следващите 48 часа ще знаем дали ще получим тристранен текст, или ще трябва да публикуваме текста на двустранното споразумение", предаде БТА. 

Министърът добави, че отлагането на публикуването на текста е било поискано изрично от колегите му от Канада и САЩ.

Администрацията на Тръмп заплаши да сключи споразумение само с Мексико, ако преговорите с Канада се провалят. Вашингтон и Отава имат дълбоки разногласия за канадския пазар на млечни продукти и за начина на разрешаване на търговските спорове.

Новоизбраният мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви пред медиите, че ще настоява и трите страни да бъдат част от икономическото споразумение. Той добави, че САЩ са направили ново контрапредложение на Канада.