"Ако до две седмици Агенция "Митници" не разпечата пробните кранчета на дестилационните колони, загубите ни ще възлизат на милиони", предупреди изп. директор на поморийския винпром "Черноморско злато" Йордан Панайотов.

Ръководството на винзавода показа намясто пред журналисти за какво служат те и обясни, че нарушения няма.

"Кранчета не са описани в технологичната схема на дастилационната, но те са конструктивна част от баретите, които са описани в нея и се прави от лицензирана фирма. През тях не излиза готов продукт, който да се продава на пазара, а са за дегустация. Все едно да готвите и някой да ви запечата тенджерата - накрая поднасяте ястието без да сте го опитали преди това и не знаете дали се е получило", образно обясни ситуацията Панайотов.

Функцията на баретата и контролните кранчета е за извършване на контрол на дестилационния процес на ракията и коняка като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово ароматните кранчета на произведения продукт. Освен това при продължително отворен кран дестилационната система не можела да работи, тъй като спиртомерът падал на дъното на баретатат и се чупел.

"Тоест, течност не може да бъде източвана в големи количества, максималното време без да излагаме на риск спиртомера, е около 10-15 секунди", каза изп.директор. И добави, че никога досега продукция на "Черноморски злато" не е била засичана за продажба в туби, по гаражи или или по интернет.

"Едно добро име се гради с години, но се срива за минути. Искаме да изчистим това име - обществеността да разбере, че тези кранчета не са нещо черезвичайно", каза Панайотов.

След като вече пробните кранчетата са запечатани, в момента в дестилационните колони се прератвали 100 тона суровина на тъмно. Тъй като не може да се опита, имало опасност продукцията да не е годна за пазара. Още 1000 тона грозде чакали преработка и ако до две седмици не влязат за преработка, аромътът и вкусовите му качества щели да се загубят.

Пробните кранчета в дестилационната са отпреди 20 години и митниците знаели за тях от 2010 г. Били и при предпоследната проверка на 2 октомври 2017 г. , когато нарушения на били открити. Сега от винзавода дори се свързали с френската фирма, произвела аламбиците за коняка, които недоумявали за възникнали проблем с кранчетата. От "Черноморски злато" дали на Агенция "Митници" координатите им да се свържат с тях, за да се изчистят съмненията.

"Мислите ли, че след случая с "Винпром Карнобат", ако сме имали и най-малките притеснения, щяхме да оставим тези кранове", риторично попитат Панайотов.