До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет за това кое време да избере България - зимното или лятното. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по Нова телевизия и призова гражданите да дадат своето мнение.

Тя допълни, че министерството ще организира дискусии и ще изиска мнението на други компетентни страни. трябва да бъде направен един много сериозен анализ - не само за България, но и да бъде взето мнението на съседните ни държави, за да се запази вътрешния пазар, което е едно от изискванията на ЕК.

До април 2019 г. всяка държава трябва да реши кое часово време да избере. 

"По мое мнение сливането на АЕЦ Козлодуй с ТЕЦ "Марица-изток 2" не би било в състояние да реши проблема, по-скоро би създало допълнителни проблеми. Никой няма да вземе решение, което ще постави под риск сигурността на енергийната систем", каза още Петкова.

Министърът обясни, че проблемът е покачването на цените на въглеродните мисии, които ТЕЦ "Марица-изток 2" трябва да закупува, за да може да работи. В началото на годината цените на емисиите бяха 8 евро, а преди броени дни достигната 25 евро - ако това се запази през март 2019 г. "Марица-изток 2" трябва да плати 466 млн. лв., за да може да работи през следващата година. Петкова допълни, че в министерството е сформирана работна група, която ще търси решение как да се запази дейността на ТЕЦ-а.

В момента "Булгаргаз" извършва анализ относно цената на природния газ, заяви още министър Петкова. На 28 септември "Булгаргаз" подписа допълнение към договора за доставка на природен газ с "Газпром", в което има много ясно определени параметри, при които цената може да бъде предоговаряна. На първо място се променя срока за предоговаряне - от 4 на всеки 2 години може да се поиска промяна, но при строго определени условия: когато цената за България е по-ниска от цената за границите на Италия, Франция и Германия.

Теменужка Петкова каза още, че ЕС е имала проблем с проекта "Южен поток" относно две неща, посочени с писмо от ЕК до българското правителство от 2 юни 2014 г. Първият аспект беше, че не се прилага законодателството в областта на обществените поръчки, а на второ място - нарушения на третия либерализационен пакет. Ако не беше спрян проекта, щеше да има санкции за България, заяви Петкова. Според нея, ако взимаме газ от "Турски поток", няма стане по-скъпо заради транзитната такса, но в момента се извършват сериозни анализи.