Има три варианта за формиране на цената

При запазване на сегашните котировки на алтернативните на петрола горива и на цената на долара, увеличението на цената на природния газ от 1 януари 2019 г. се очертава да е до 5%.

Това прогнозира изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. Това означава, че няма да има и зимно поскъпване на парното, тъй като под 5% поскъпване на синьото гориво КЕВР не променя цената на топлинната енергия.

По-рано пред БНР Павлов заяви, че три са опциите за формиране на цената на природния газ, доставян от “Газпром Експорт”. Първата е цената да се образува по действащата формула на база на цените за 9 месеца назад на алтернативните на петрола горива - мазут и газьол с различно съдържание на сяра. Втората е да е съобразена с цената на европейските борси, а третата - комбиниране на първите две в рамките на една и съща доставка. Част от количествата ще бъдат с цена на база на петрола и неговите производни, а другата – спрямо цените на газовите хъбове в Европа.

Тези възможности са записани като допълнение към сегашния договор за доставка на газ и са разписани при разговорите през миналата седмица между “Булгаргаз” и “Газпром Експорт”. Анексът е резултат от антимонополното дело на ЕК срещу “Газпром”. Цената на газа може да се преразглежда на всеки две години, каза още Павлов. Кой от вариантите ще бъде избиран, е въпрос на анализ. Той напомни, че в последните години цената на газа за България не е по-висока от тази в Западна Европа. Доказателство е, че няма постъпила оферта в “Булгаргаз” за доставка на газ на по-ниска цена. Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни.

Павлов предупреди, че клиентите на топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца могат да останат без парно в началото на отоплителния сезон. Трите дружества дължат общо 15 млн.лв. на “Булгаргаз” и не са плащали от юли. “Не ми се вярва да се стигне до спиране на газа”, каза той.