При средна цена 595.98 лева за мегаватчас бе изтъргуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 октомври/.

Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 578.07 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.00-8.00 ч.; 21.00-24.00 ч./ е изтъргувана при средна цена 613.90 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 51.28 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 ч., а най-високата е 5 034.01 лв. за мегаватчас - за 22.00 часа. Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 26 318.70 мегаватчаса електроенергия. Енергийната борса вчера затвори при средна цена 94.99 лв. за мегаватчас. В сегмента "пазар в рамките на деня" за днес, 10 октомври, БНЕБ отчита до момента общ търгуван обем от 777.40 MWh.

Енергийният експерт Атанас Тасев коментира за БТА, че това все пак е пазар. Той припомни, че преди две години пиковата енергия се е продавала за около 2 500 лв. Тасев допълни, че подобна цена силно се отклонява от тренда, но това е било характерно и за много други борси. "Въпросът е дали борсата да остави сделката или дали да я прекрати", допълни енергийният експерт. Той поясни, че при силни отклонения редица борси по света спират да работят, защото те са извън нормалния режим на функциониране. "Получава се прекалено голяма волатилност и силно нарушаване на статистиката", добави Тасев. По думите му това, че се е случило, е нормално, въпросът е дали борсата има защита от подобни явления, за да не се случват", коментира експертът.

Атанас Тасев обясни, че цените на енергийната борса не са релевантни за енергийния пазар, защото борсата търгува по-малко електроенергия. Затова в БНЕБ е създаден механизъм за коригиране с платформата "Ден напред" и "Час напред" за допълнително коригиране на профила. "Знаете, че когато вие сте направили завишена прогноза или имате излишни количества, на вас реално по закон ви се изкупуват на нулева цена. А обратно, когато трябва да закупите недостигащи количества, както виждате при дебалансите, в отделни случаи стигат и до над 2 000 лв. Това не означава, че се променя тотално пазарната среда в държавата", каза Тасев.

Според него в момента има отделни проблеми, като лятно-есенният период е такъв на ремонти работи. Освен това в момента от АЕЦ "Козлодуй" е намалена доставката за свободния пазар и това създава определени притеснения, защото единствено атомната централа, ТЕЦ "Марица-Изток" - 2 и водните централи предоставят по-евтина електрическа енергия, докато останалата енергия е скъпа.

Енергийният експерт изтъкна, че либерализираният пазар у нас по принцип е "торпилиран от тази голяма асиметрия, която се поражда от преференциалната енергетика". Затова, според него, докато съществува преференциалната енергетика, подобни явления на либерализирания пазар за електроенергия ще продължават да съществуват. Той припомни, че най-продължителния срок за преференциалната енергетика в България на фотоволтаиците е 2032 г.

Атанас Тасев посочи, че все пак днешната цена на енергийната борса е ограничена извадка и това ще се повтаря всяка година в лятно-есенния период, защото есенна енергия ще бъде ограничена поради ремонт или профилактика. В този случай няма кой да повлияе на този процес, защото това е било алгоритъм. По този въпрос Тасев поясни, че КЕВР може да провери само методиката, на която е изградена тази платформа и дали тя се спазва. "Регулаторът не може да се намеси в този процес", категоричен бе Тасев.

"Няма нищо необичайно и не е повод нито за тревога, нито за безпокойство. Това е съвсем малък дял от общия пазар на енергията и във всички случаи той ще съществува и няма начин да бъде избегнат. Това е хубаво, че е за кратък период от време", завърши Атанас Тасев.

От "Българска независима енергийна борса" преди малко информираха, че са предприети мерки за изясняване на ситуацията, довела до изчислени цени и количества електрическа енергия на пазарен сегмент "Ден напред", с ден на доставка 11.10.2018 г.

По молба на Борсовия оператор Електроенергиен системен оператор ЕАД удължава срока за регистрация на графици до 16.30 ИЕВ, на 10.10.2018 г. При наличие на допълнителна информация от борсата ще уведомят своевременно, се посочва в съобщението от БНЕБ.

От БНЕБ информираха още, че работата на пазар "В рамките на деня" ще бъде временно преустановена, докато цените на пазар "Ден напред" с ден на доставка 11.10.2018 г. не бъдат потвърдени или докато не бъде взето друго решение.