Инвестициите в машини и съоръжения са с 9% повече за 2017 г. От началото на годината имаме реинвестиция - 100 милиона лева, в региони с дисбаланс. Т.е това показва, че чуждестранните инвеститори искат да останат у нас, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Цените ще продължат да растат, това е световна практика, няма места, където да намаляват. Нашата основна работа е да повишаваме доходите. Това става чрез търсене на инвеститори, заяви Караниколов.

Преките чуждестранни инвестиции намаляват, но те предимно бяха в банковия и застрахователен сектор, сега се развиват компютърните технологии и автомобилостроене, добави той.

Бъдещето обаче е в иновациите - услугите и стоките с висока добавена стойност. В последните седмици са открити няколко предприятия за производство у нас, каза още той.

Икономическият министър обясни, че инвестициите са в дълготрайни материални активи - в машини и съоръжения.

Инвестиорите идват, за да работят и произвеждат. Национална компания "Индустриални зони" има реално извършени инвестиции за 700 милиона лева. Предоговаряме за още 120 милиона лева, коментира Караниколов.

Според него липсата на кадри у нас се дължи на това, че държавата в последните години е оставила науката и образованието.

На цялото правителство му е приоритет инвестиране в образование. За да имаме икономика, трябва да имаме наука и образование, обясни Караниколов. В училищата трябва да се въведат предмети по предприемачество, открои икономическия министър.

Работим в насока доходите да растат по-бързо. 3,5 % е инфлацията, има 11% увеличение на заплатата в частния бизнес, увеличение на пенсията имаше, ще има пак догодина с 5,7%, обясни още министърът на икономиката.