Повече права на пътниците приеха евродепутати в транспортната комисия

При закъснения на влак между 60 и 90 мин пътниците ще могат да поискат обратно 50% от цената на билета. Това е в допълнение към правата им за продължаване на пътуването или промяна на маршрута. Тази компенсация подкрепиха депутатите в транспортната комисия на Европарламента.

За закъснения между 91 и 120 мин компенсацията да е 75 на сто, а над 121 мин - 100%, предвиждат промените в правата на пътниците, които ползват железопътен транспорт в Европа, съобщи пресслужбата на Европарламента.

При сега действащите правила пътниците могат да предентират за обезщетение до 25% при закъснение между 60 и 119 мин и до 50% при 120 мин и повече. Сегашните правила са от 2009 г.

Другото ново условие е информация за правата на пътниците да има по гарите, във влаковете, а освен това тя да бъде отпечатвана и на билетите.

Железопътните оператори и управителите на гарите ще бъдат отговорни за навременното пълно компенсиране на пътниците, ако са причинили загуба или повреда на оборудването за придвижване на хора с увреждания или са загубили или ранили животни, обучени да ги подпомагат, гласят други промени.

Предлага се също във влаковете задължително да има места за велосипеди, но това важи само за новите влакове или за тези, които са минали ремонт и обновление.

Евродепутатите от комисията гласуваха и да се премахне изключението за нови държави членки, които са освободени за определен период от прилагане на правата на пътниците в жп транспорта. В момента само 5 държави (Белгия, Дания, Италия, Холандия и Словения) ги прилагат.

Изключенията за вътрешните железопътни услуги може да продължат не повече от 1 година след влизането в сила на изменените правила, казват евродепутатите.

Промените ще трябва да се гласуват в пленарната зала.