Стачка на пътническите превозвачи изненада Румъния днес, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

В 9 часа сутринта хората в шест окръга в страната установиха, че са спрени курсовете, изпълнявани от микробуси и автобуси, а в следващите часове стачката обхвана 13 окръга.

Над 16 000 търговски превозни средства в цялата страна са прекъснали дейността си за неопределен период в знак на протест срещу наредба на транспортния министър Лучиан Шова, с която се цели либерализация на междуокръжния транспорт на пътници.

Федерацията на румънските транспортни оператори и Федерацията на отороизираните транспортни оператори в Румъния първоначално обявиха за днес протести на национално ниво, а по-късно едната от федерациите заяви, че се отказва от протеста и поиска среща с премиера Виорика Дънчила.

Председателят на Федерацията на румънските транспортни оператори Аугустин Хаджиу съобщи днес, че компаниите за окръжен и междуокръжен транспорт в цялата страна започват обща стачка от днес за неопределен период с искане за оттегляне на проекта за наредба на транспортния министър, предаде Аджерпрес.

"В момента в стачка са превозвачите от 13 окръзи. В 12.00 часа изтича 48-часовият срок, който дадохме на министъра, за да оттегли тази заповед. Очакваме да се присъединят към стачката още превозвачи от цялата страна. Ще стачкуваме до оттегляне на наредбата", заяви Хаджиу.

Наредбата предвижда фирмите, които вече оперират по дадено трасе, да нямат приоритет при нови търгове, както е в момента.