Финансовият надзорник от Франкфурт ще получи права за това със закон

БНБ и ЕЦБ вече водят усилени разговори по стъпките за присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята пред еврозоната.

Планът предвижда стрес тестове и оценката на активите, които ще обхванат цялата ни финансова система.

Освен тях Европейската централна банка ще получи право да влиза за проверка по всяко време и във всяка банка, която работи у нас.

Това означава, че изненадващи одити може да има не само в топ 5 на банките ни, но и във всяка от останалите 22.

Това предвиждат правилата на т.нар. тясно сътрудничество, което страната ни прие, като постави насрещно условие - да влезем едновременно в чакалнята за еврозоната и в банковия съюз.

Запознати прогнозират, че надзорът ще се насочи главно към местни банки, които не са част от големи финансови групи.

Причината е, че банките майки на мегатрезорите ни, които са в челната петица, отдавна са под мониторинга на ЕЦБ.

“24 часа” попита БНБ има ли действащ регламент, според който ЕЦБ определя в колко и в кои български банки да “влезе” и кой е той.

Както и дали има вече постигнати договорености между БНБ и ЕЦБ за тясно сътрудничество.

“БНБ е в процес на активно взаимодействие с ЕЦБ във връзка с установяването на тясно сътрудничество в рамките на Единния надзорен механизъм. Процесът протича в съответствие с обявената времева рамка. Информация по отделните етапи ще бъде предоставяна координирано от двете институции. На настоящия етап нямаме допълнителни коментари по поставените от вас въпроси”, отговориха от пресцентъра на централната банка.

Преди седмица стана ясно, че в момента тече и съгласуване между финансовото министерство, БНБ и ЕЦБ за промени в няколко закона, които ще разпишат надзорната роля на БНБ.

Вече са готови и промени в Закона за БНБ, според които централната банка няма да може да финансира държава, общини и закъсали банки.

Според сегашния закон БНБ може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от МВФ, при определени, разписани в закон условия.

Новите текстове ще забранят на централната банка да купува нито на първичния, нито на вторичния пазар дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините.

По настояване на ЕЦБ законовите текстове, които гарантират независимост на БНБ, са допълнени. Със закона ще бъде забранено както на управителя, така и на подуправителите да имат право да искат, както и да приемат указания както от кабинета и други органи и институции, така и от институции на ЕС.

Предвижда се също законова възможност при предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на БНБ той да може да се обърне към Съда на Европейския съюз.

Решенията на парламента, респективно указите на президента на републиката за предсрочно прекратяване правомощията на друг член на управителния съвет подлежат на оспорване пред Върховния административен съд.