460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

“Ако продължи работа, санкциите са по 100 евро на всяка емисия”, каза Петкова. Тецът е в отлично състояние, но министерството работи по мерки за финансовите проблеми. Последните 2 години БЕХ купува емисиите за теца, като дружеството има задължение да ги възстанови.

Поскъпването на тока не е сред мерките за разрешаване на проблема, посочи Петкова.

В комисията се разисква и предложението за сливането на АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”. Такова обединение обаче би създало проблеми заради заема от 215 млн. евро, който плаща атомната централа. То може да доведе до концентрация на пазара и до санкции от ЕС.

ВЕИ-тата, които са в експлоатация след 1 януари 2019 г., няма да са задължени да продават тока си на борсата. Те ще могат да сключват дългосрочни договори, решиха депутатите в комисията при второ четене на промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Това се прави, защото банките не възприемат търгуването на борсата като надеждна гаранция.