Класираме се по-зле от съседите

България е на 44-о място от общо 157 държави в света по новия индекс на човешкия капитал, който изготвя Световната банка. Това съобщи главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева по време на пресконференция след приключването на годишната среща между МВФ и банката на индонезийския остров Бали.

“България стои по-добре в тази класация от страните в своята група на доходите, но е малко по-зле от държавите в региона”, отбеляза Георгиева.

Класацията е била представена на световните финансисти по време на срещата в Бали. Тя се определя по 5 показателя, засягащи здраве, училище, продължителност на живота и това какъв дял от днешните 15-годишни ще доживеят до 60-годишна възраст. Единият от показателите например измерва годините, които едно дете прекарва в образователната система, и наученото в рамките на този период. У нас дете, което постъпва в детска градина на 4 години, прекарва 12 години и 9 месеца в училище. Само че проверката на знанията, получени от българчетата в родното училище, показва, че за тях са били достатъчни и 10 години и 3 месеца.

Хармонизираният тестови резултат на знанията, получени от българчетата в училище, показва, че сме около златната среда. Средният резултат на учениците в България според Световната банка е 498 точки, при положение че за високо постижение се считат 625 точки, а за нисък резултат - 300 точки. За България индексът сочи, че дете, родено днес, ще постигне 68% от потенциала си като възрастен, което е по-скоро недобър резултат.

“Богатството на света е 1123 трилиона долара, а две трети от него сме ние хората. Ако искаме да сме богати утре, трябва да инвестираме в децата си днес”, посочи Георгиева и допълни, че начело на индекса е Сингапур.