Работата с имейл задължителна за осем професии

Нови наредби с изискванията за придобиване на квалификация в осем различни професии е публикувало образователното министерство за обществено обсъждане.

Правилата за придобиване на квалификация са разписани за професиите авиационен техник, еколог, готвач, лаборант, посредник на трудовата борса, спортен масажист, техник на енергийни съоръжения и инсталации и шофьори в обществения транспорт.

Освен основните за професията познания, както и задължителните изисквания за обучение по пожарна безопасност и безопасни условия на труд министерството на образованието включва и допълнителни изисквания за различните професии.

Така например от спортния масажист ще се изискват умения за промяна на настройките на защитната стена и на антивирусната програма, както и знания как компютърни файлове да се защитават с криптиране или пароли. Освен това той трябва да може да “анализира причините за екологично замърсяване” и да “актуализира вътрешнофирмените правила за пожарна и аварийна безопасност”.

Сред уменията, които готвачите трябва да добият, пък е това да “познават психологическите характеристики на гостите”. Трябва да са запознати и с “основните икономически проблеми - недостиг на ресурси, потребителски избор и др.”, да научат “ролята на държавата в пазарната икономика” и да познават “видовете икономически субекти в бизнеса”.

За всичките осем професии се въвеждат и изисквания за това служителите да могат да изброяват софтуери за аудио- и видеоразговори, различни доставчици на услугата електронна поща и др. като част от информационните и комуникационните си умения.