За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ.

Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,6%, и на брашното, което поскъпва с 3,7% спрямо месец по-рано.

Значително поскъпват през октомври и пресните зеленчуци - доматите например с 31%, а другите пресни зеленчуци с 2 до 6%, но това е традиционно явление за преходен сезон като октомври. В същото време цитрусовите плодове са поевтинели.

Разходите за образование също са поскъпнали значително през октомври - с 1,8% на месечна база, но това е свързано с началото на учебната година и традиционно се случва през септември и октомври.

Автомобилните горива продължават да поскъпват, макар и само в рамките на около 1% за последния месец. То обаче се добавя към традиционното лятно поскъпване.

През октомври с между 1 и 2% поскъпват също течните и твърдите горива за отопление - нафта, дърва, въглища.

При повечето други групи стоки и услуги през октомври има или незначително увеличение на цените, или поевтиняване. Например въпреки поскъпването на храните разходите за ресторанти са намалели с 1,6% в сравнение с предходния месец. Разходите за жилището, алкохолът и други стоки поскъпват с под половин процент.

Индексът на цените на т.нар. малка кошница е малко по-висок, като това се дължи на хранителните стоки. Този индекс отразява потреблението на най-бедните българи и в него хранителните стоки имат по-висок дял в изчисленията.