Няма да бъдат залагани активи на придобиваните дружества, а акциите на компанията, която купува, казва Илиян Скарлатов

Международна финансова институция със сериозна репутация ще финансира българската компания "Инерком" при покупката на акциите на ЧЕЗ в България.  Това съобщи Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital,  пред ТВ Европа. Компанията  е финансов консултант на „Инерком".

Преговорите с банките са продължили 10 месеца, но вече е ясна финансовата архитектура по нея, заяви консултантът. 

Самоучастието на "Инерком" (т.нар. "екуити") ще бъде около 30% и финансовото състояние на компанията позволява спокойно това да се случи. Другите 70% за завършване на сделката ще бъдат финансирани от солидна международна банка от световен калибър. 

Останалото участие ще дойде от синдикиран заем от международни банкови институции. Вече е уточнена и банката, която ще подготви пласмента на дълга, допълни Скарлатов. Това е много  сериозна финансова институция с консервативна политика, тя е в топ 10 на глобалните класации. Оттам пожелаха да знаят в детайли всичко около подготвяната сделка преди да се включат в нея, казва той.  

"Банката има високи изисквания – бизнес план, програма за изплащане на кредита, приоритети, работи се в детайли. Никоя банка няма да влезе в такава сделка, без да знае какво се случва", обясни Скарлатов. Освен тази банка и други две са поискали и се включват в осигуряването на финансов ресурс на „Инерком" за покупката - едната също е в топ 10, а другата в топ 20 на водещите финансови институции в света. Финансирането в случая ще дойде изцяло извън България, подчерта Скарлатов.

За нуждите на сделката няма да бъдат залагани никакви активи на ЧЕЗ в България, категоричен е финансистът.  Ще бъдат заложени единствено акциите на "Инерком",  защото активите са част от националната сигурност на страната. 

"Инерком" няма да прави промени в оперативния мениджмънт на ЧЕЗ в България, а ще бъде сменен само надзорният съвет. Именно той ще се отчита пред банковия синдикат по отношение на изплащането на сделката.