На 15-ти в казахстанската столица Астана се проведе официална церемония по откриването на представителство на Китайската банка за развитие. Зам.-директорът на банката Лиу Дзин, китайският посланик в Казахстан Джан Сяо, председателят на Международния финансов център в Астана Келимбетов и икономическият министър на Казахстан Сюлейманов участваха на церемонията.

Това е първият официален орган на Китайската банка за развитие в Централна Азия и седмото чуждестранно представителство на финансовата институция заедно с тези в Кайро, Москва, Рио де Жанейро, Каракас, Лондон и Виентян.

Лиу Дзин заяви, че банката ще използва този шанс активно да съдейства за стратегическото свързване на изграждането на инициативата „Един пояс, един път" и новата икономическа стратегия за развитие на Казахстан.

Китайският посланик в Казахстан Джан Сяо заяви, че двустранните отношения се намират на най-високото ниво в историята и създаването на представителството инжектира нова сила в практическото сътрудничество между двете страни.

Председателят на Международния финансов център в Астана Келимбетов заяви, че държавните глави са провели всестранен задълбочен обмен по изграждането на центъра. Създаването на председателството е важна стъпка за засилване на финансовото сътрудничество между двете страни.

Икономическият министър на Казахстан Сюлейманов посочи, че създаването на председателството ще даде нов принос за развитието на Казахстан.