Само в България и Хърватия има ръст

С 23,5% са паднали продажбите на нови автомобили в ЕС през септември на годишна база. Това показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа. Общо продадените возила са 1,09 млн. бройки.

Като причина за спада се посочва ефектът от новите изисквания да се предлагат само модели, минали тест за разход на гориво по новия механизъм WLTP.

Те влязоха в сила от началото на септември. Заради тях през август имаше намаления на цените, направени от редица производители. Заради изгодните оферти част от потребителите направиха покупка тогава и за август бе отчетен ръст от 31% в продажбите.

Данните на асоциацията показват, че спадът в търсенето е почти във всички държави. Най-голям срив има в Румъния, където намалението е със 73,4%. Следват Австрия и Швеция с близо 40 на сто.

Единствено в България и Хърватия са отчетени по-добри резултати на годишна база - ръст от 8,5%. У нас продадените нови автомобили са 2758 бройки.

Все пак за деветте месеца на годината е регистриран ръст на пазара в ЕС, макар и не особено голям - 2,5%. В това отношение България е на едно от първите места с 20 на сто увеличение и продадени 22 098 нови автомобила. На фона на тези втора употреба обаче те са над 8 пъти по-малко. Според данните на КАТ за деветте месеца на годината у нас са регистрирани 169 хиляди употребявани автомобила, като близо 136 хиляди от тях са на възраст над 10 години.

На по-големите пазари като Испания, Франция и Германия също има по-големи продажби. Спад е отбелязан в Италия и Великобритания - съответно 2,8 и 7,5%.