Кметът Фандъкова разпореди проверка

Зам.-кметът Крусев: Имаше фрапиращи пропуски - трамваите щяха да се блъскат челно

Проверка на причините, довели до промяна на проекта за релсите по ул. “Граф Игнатиев” в хода на ремонта, разпореди столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Причина за инспекцията, която ще се прави от дирекция “Вътрешен одит”, са твърдения на организацията “Спаси София”, че общината неправомерно е сменила материалите за виброизолационната подложка и при ремонта се използват такива, заради които фирма, участвала в обществената поръчка, е била отстранена.

Решението за преработка на проекта за релсовия път е взето от експертния съвет по устройство на територията по искане на “Столичен електротранспорт”. Възложен е нов проект, който да реши проблемите с отводняването, да промени кривите при ул. “Алабин”, така че трамваите да се разминават без светофар, и за околорелсовата еластична виброизолационна система. Това е довело до промяна на един от материалите. Процедурата при замяна е подробно разписана в Закона за обществените поръчки. Общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което струва по-малко при промяна на материалите, и това е разписано като процедура в договора, написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Причината за подмяна на проекта е, че първият имаше фрапиращи грешки и ако го бяхме изпълнили, трамваите щяха да се удрят челно”, обясни по-късно и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

В договора с изпълнителя имало клауза, че в хода на ремонта възложителят - общината, може да заменя материали. Те се одобряват от строителния надзор, който прави анализ на цената. Разликата в цената на двата вида материали е 50 евроцента на кв. м, каза още Крусев.

Според него е “малко странно гражданска организация да лобира за определени фирми”.

“На мен ми е все едно коя фирма изпълнява ремонта. Основната ни цел е обектът да бъде изпълнен качествено и в срок”, заяви Крусев и добави, че за момента не планира да подава оставка.

Общинските съветници от БСП поискаха оставката на Фандъкова.

“Спаси София” пък е сезирала ОЛАФ, Сметната палата, финансовата инспекция и МВР.

“Джи Пи Груп”: Цените на производителите бяха идентични

Във връзка със спекулации за цената и избора на материал, изпълняващ функцията на виброизолационна подложка от тип на конструкцията “плаваща плоча”, “Джи Пи Груп” държи да подчертае, че цените на различните производители при избора им са идентични. Разликата, ако има такава, е само в полза на възложителя, без това да окаже влияние на качествата на изпълнения релсов път.

Предаденият ни технически проект имаше явни пропуски в целостта си, както и липсващи решения по част “Конструкции”, “Геодезия” и “Отводняване”.

Той бе променен след решение на експертен съвет от 29 членове, на който бяха сравнени двата проекта, този на инж. Румен Борисов и предложението за промяна на “Транс Гео”.

Възложеният ни материал за полагане - еластомерна подложка за конструкция тип “плаващи плочи”, е на водещия европейски производител Pandrol.

Продуктът е нов, не е рециклиран, а суровината, от която е произведен, е получена чрез доказана и утвърдена технология на компанията. Изборът за вид и дебелина на подложката е направен на база изчисления на Pandrol, които гарантират постигането на показателите, заложени от възложителя.

При избора на един производител се гарантира единна система, като тя вече е прилагана в София на релсовия път в кв. “Овча купел”, където може да се генерират реални данни за работата.

Считаме, че вложеният материал е най-подходящият и най-устойчивият, предлаган за подобен тип конструкции.

Отстраняват изпълнителя на ремонта на бул. “К. Величков”

Изпълнителят на ремонта на бул. “К. Величков” в София ще бъде сменен, а на фирмата ще бъде наложена и глоба.

Това съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

“Амфисия” трябваше да изгради 6 перона и делинеатори, които да разделят градския транспорт от трафика.

Тестове в лаборатории показали, че делинеаторите нямат нужната устойчивост при замръзване. Довършването на ремонта ще се направи от общинската фирма “Софинвест”. Дейностите ще приключат до края на годината. Санкциите за отстранената фирма още се изчисляват, каза Крусев.

ЕВГЕНИ КРУСЕВ
ЕВГЕНИ КРУСЕВ
Пропуски в проекта наложили промяната на материалите за релсите на ул. "Граф Игнатиев" в София
Пропуски в проекта наложили промяната на материалите за релсите на ул. "Граф Игнатиев" в София
Ремонтът на бул. “К. Величков” ще продължи до края на годината.  СНИМКА: СТОЛИЧНА  ОБЩИНА
Ремонтът на бул. “К. Величков” ще продължи до края на годината. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА