Фондът на фондовете към Министерството на финансите предоставя 50 милиона лева за съхранение на културното наследство, съобщи във Велико Търново Петър Михайлов, представител на фонда "Мениджър на финансови инструменти".

Той представи възможностите на финансовия механизъм по време на форума "Настояще и бъдеще за миналото", организиран от община Велико Търново, Асоциацията на общини със селища и територии на културно историческо наследство /АОСТКИН/, Областния информационен център и общинската агенция "Царевград Търнов".

По думите на Михайлов, средствата трябва да бъдат усвоени до 2022 година, а за финансиране могат да кандидатстват общини, вероизповедания, местни фирми и публично-частни партньорства. Средствата са осигурени от ОП "Региони в растеж".

Това е една чудесна възможност за ремонти и реставрация на църкви - национални паметници на културата, коментира за БТА архитект Донка Колева от община Велико Търново.

Тя отбеляза, че във Велико Търново има пет храма, дело на майстор Колю Фичето, които по една или друга причина се нуждаят от ремонт, реставрация и консервация. Най-належаща е фасадната и интериорна реставрация на църквата "Св.Св.Константин и Елена". Според нея съвместен проект между общината и Великотърновската митрополия може да получи одобрение и финансиране и така църквата да се превърне в действащ храм.

От години насам емблематичната сграда е опасана в спасително скеле, не е действаща, а е един от брилянтните образци на възрожденската архитектура с великолепна акустика и богата история, каза арх. Колева.

В първия ден на форума беше представена дейността на Българския национален комитет ИКОМОС, в който членуват висококвалифицирани експерти, които могат да помагат на общините за реставрацията на паметниците на културата. Според доц. Миглена Прашкова, преподавател в катедра "Църковни изкуства" към Великотърновския университет такава помощ е необходима при реставрацията на стенописи и цялостното обновяване на вековни църковни храмове.

Двудневният форум ще продължи и утре, а в него ще се включат представители на Националната асоциация "Забележителности и забележителни градове на Франция". Ще бъде открита и изложба с добрите практики в съхранението на културното наследство на част от от общините, членуващи в организацията.