Настъпват промени в потреблението на домакинствата в Добричка област - съобщават от териториалното статистическо бюро Сенероизток. Отчита се намаление на консумацията на хляб и тестени изделия с 6.7 кг през 2017 г., но въпреки това е 96.9 кг средно на човек при 87 кг за страната. В областта се увеличава потреблението на плодове, зеленчуци, месо, кисело мляко, а намалява на картофи и прясно мляко.

За разлика от страната, в Добричко се пие и пуши по-малко - употребяват се 34 л алкохол на човек, което е с 4 л по-малко, и 489 цигари вместо 703 спрямо 2016 г.. В сравнение със средното за страната равнище, в областта се консумират по-малко ядки, плодове, кисело мляко, захар, прясно мляко и шоколадови изделия.

Над средното равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.

През 2017 г. домакинствата в област Добрич са изразходвали 4957 лв. средно на човек, което е с 1% по-малко от предната година, и със 260 лв. по-малко от средния разход за страната. За периода 2008 - 2017 г. разходите се увеличават два пъти – обобщават от статистиката.