Наскоро в Прага се проведе Китайски инвестиционен форум. В него взеха участие близо 500 представители на бизнеса и правителствата от Китай, страните от Централна и Източна Европа, Германия и Великобритания. Те дискутираха възможностите и предизвикателствата пред сътрудничеството между Китай и страните от Централната и Източна Европа (16+1) в рамките на инициативата „Един пояс, един път" и в области като финанси, дигитална икономика и инфраструктура, предаде bulgarian.cri.cn.

Участниците дадоха положителна оценка за постигнатите резултати в рамките на формата „16+1" през изминалите шест години и се обединиха около виждането, че тази рамка играе важна роля за стимулиране на регионалната интеграция и икономическото развитие.

Председателят на Асоциацията за приятелство и сътрудничеството между Китай и Чехия Ярослав Тврдик заяви, че форумът играе важна роля както за насърчаване на икономическите контакти между страните от формата „16+1", така и за цялостното китайско-европейско сътрудничество.

Българският министър на европейското председателство Лилияна Павлова смята, че Китай и Европа са станали по-близки, благодарение на сътрудничеството „16+1". Този формат е от полза за стимулиране на регионална стабилност, която трябва да продължи да се засилва, подчерта тя.