Турски кораб за енергийни проучвания ще продължи дейността си в Средиземно море, заяви днес турският министър на енергетиката, след като Анкара обяви вчера, че турските военноморски сили са възпрели гръцка фрегата, която е обезпокоила кораба, заради териториални спорове, предаде Ройтерс.

Турция, Гърция и международно признатото кипърско гръцко правителство отдавна си оспорват пълномощията за офшорни проучвания за въглеводороди в Средиземно море.

Корабът за проучвания на Търкиш петролиум /турската държавна петролна компания - бел.ред./ ще продължи дейността си в съответствие с правата на Турция, заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез пред репортери в окръг Измир /Западна Турция/, предаде БТА.

Турското министерство на външните работи заяви вчера, че турските военноморски сили са възпрели гръцка фрегатата, която е обезпокоила кораба на Търкиш петролиум в Средиземно море. Ние препоръчваме на Гърция да се въздържа от действия, които ще доведат до ескалация в района, бе посочено в съобщение на министерството.