До 2020 г. ЕК ще осигури 1,5 милиарда евро за развитието на изкуствения интелект, като целта е в същия период частните и публичните инвестиции в тази сфера да достигнат 20 милиарда евро, каза днес във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. По думите й целта е след 2020 г. бюджетът за сектора да бъде ежегодно по 20 милиарда евро, предава БТА.

Комисията има ясна стратегия за изкуствения интелект и част от нея са инвестициите за развитието на технологичния капацитет, посочи Габриел. Според нея втората ос, по която ще се работи активно, са етичните въпроси, които повдига тази тема и страховете на хората за загуба на работни места. Еврокомисарят каза, че е сформирана високоекспертна група, на която е поставена задача до края на годината да бъдат очертани основни насоки за етичните правила - права за изкуствения интелект, отговорност, прозрачност. "Искам подход, в който човекът управлява процесите, той е в началото и в края", обясни Габриел. Тя допълни, че третият акцент в стратегията на ЕК е анализ на влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и нуждата на специалисти и обучението на кадри.

Една от големите теми в сферата на дигитализацията е мястото на жените в сектора, допълни еврокомисарят. Тя посочи, че в това отношение България е лидер в Европа, тъй като 30 процента от работещите в областта на информационните технологии са дами при средно ниво за ЕС 16 на сто.

Според данните на ЕК само 17 процента от предприемачите в този сектор за жени, на 1000 завършващи висшисти, 24 са дамите, свързани с такъв тип специалности, а само 6 от тях правят кариера в сектора, каза Габриел. По думите й, за да се промени тази реалност, е нужно да се борим със стереотипите, да се реализират менторски програми и да се стимулират момичетата да избират и да се реализират в специалности, свързани с математика, инженерни науки, технологии. Нужна е и сериозна връзка с бизнеса, което значи повече дуално образование и професионално трупане на стаж от възможно най-ранна възраст, обясни още Габриел.

За борбата с фалшивите новини еврокомисарят посочи, че вече е направена първата сериозна стъпка с изработването на Кодекс, към прилагането на който всички заинтересовани от този проблем страни поемат ангажименти. Документът не е дело на ЕК, подчерта Габриел и допълни, че той не е само добри намерения, а компании от различни сектори са поели ангажимент да вземат мерки срещу дезинформацията онлайн. До края на годината трябва да има видими резултати по този проблем, ако не - ЕК си запазва правото да излезе с анализ през декември и, ако е необходимо, ще бъдат направени други предложения, включително от регулаторен характер, допълни Габриел.

Във Варна днес българският еврокомисар откри дигиталната конференции InnoWave Summit. Във форума участват като лектори представители на световни брандове. Основните теми са свързани с иновации в сферата на блокчейн технологиите, интернет на нещата, виртуалната реалност, изкуствения интелект, нано технологиите, дигиталното здравеопазване, стартъпите, електронната търговия. Организатори на конференцията са сдружение Български Бизнес Форуми в партньорство с община Варна, с подкрепата на министерството на икономиката и Европейската стартъп мрежа.

Въпреки че се провежда само за втори път, тази конференция вече има славата на най-мащабното високотехнологично събитие на Югоизточна Европа, посочи Габриел. Тя допълни, че България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация, а Варна има специално място, тъй като се превръща в хъб за цифрово предприемачество за Централна и Източна Европа и Западните Балкани.