Кипър отказа да даде на авиокомпанията "Кобалт Еър" допълнителен срок, за да намери нови инвеститори, като отне лиценза на авиокомпанията, която внезапно прекрати дейността си в четвъртък, предаде АФП.

Ние искахме повече време, но нашият лиценз беше отнет, заяви по радиото изпълнителният директор на "Кобалт Еър" Григорис Дякос, предаде БТА.

Поискахме временно прекратяване /на лиценза/, ние имаме нужда от два месеца, за да намерим стратегически инвеститор, след като китайският инвеститор се оттегли, обясни той.

Според Дякос има "едно или две сериозни предложения" от инвеститори.

Но кипърската Агенция за предоставяне на лицензи в областта на въздушния транспорт заяви, че е отнела лиценза на "Кобалт Еър" , посочи Алекос Михаелидис, отговорен представител в министерството на транспорта.

Компания, която постоянно обявява загуби, по-специално загуби от около 30 милиона /евро/ годишно за период от три години, не може да оцелее, добави той пред телевизия АНТ1.

Но въпреки че лицензът й е отнет, компанията би могла да поиска разрешение за подновяване на дейността си, ако намери необходимото финансиране, заяви правителството.

"Кобалт Еър" обяви, че прекратява полетите си от 18 октомври след двугодишна дейност.

Никозия посочи, че цената на билетите за репатриране на хиляди пътници, блокирани на острова, както и на тези, намиращи се в чужбина, ще се покрие от държавата.

Кипърският министър на транспорта Василики Анастасиаду каза, че два милиона евро са отпуснати за тази цел.

Авиокомпанията "Кобалт Еър", основана през 2016 г. след фалита на държавната компания Сайпръс еъруейз, осъществяваше между 13 и 15 полета и транспротираше до 3000 пътници дневно към 23 дестинации.