Премиерът разговаря с руския си колега Медведев на среща Европа - Азия в Брюксел

Газовият хъб “Балкан” може да привлече газ и от терминала в Гърция, и от Черно море, както и да започне трети сондаж в блок “Хан Аспарух”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на руския си колега Дмитрий Медведев в Брюксел. “Ще имаме възможности от много посоки да постъпва газ в газовия хъб”, посочил Борисов. Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел.

Борисов и Медведев обсъдиха засилването на партньорството между България и Русия в сферата на енергетиката и туризма, съобщи пресслужбата на МС. Премиерите отчетоха ръст на руските туристи в България тази година. Те изразиха задоволство и от активизирането на двустранното партньорство през последните години в търговско-икономическата сфера.

В четвъртък вечерта форумът АСЕМ бе открит от шефа на Европейския съвет Доналд Туск. Срещата събра лидерите на 28-те членки на ЕС и представители на още 23 страни от Азия и Европа, включително

премиерите

на Русия, Китай

и Япония

В рамките на срещата Борисов подчерта, че България работи активно за засилване на свързаността на Балканите. Той припомни, че свързаността беше един от ключовите приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС, и посочи, че едно от най-съществените постижения на страната ни бе връщането във фокуса на внимание на европейската перспектива на Западните Балкани. Българският премиер разговаря с китайския си колега Ли Къцян.

Българският премиер разговаря с китайския си колега Ли Къцян.

“Приетата на срещата на върха ЕС - Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността”, посочи българският министър-председател.

“Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори”, посочи премиерът Борисов. Той подчерта, че през последните години България значително е засилила ангажираността си към АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др. “Само през първата половина на тази година

България беше

домакин на две

министерски

срещи на АСЕМ

- на културата и на финансите”, каза Борисов. Той добави още, че страната ни цени високо форума АСЕМ, тъй като той спомага за насърчаване на сътрудничеството и взаимното доверие между страните от двата континента.

“Срещата на върха Азия - Европа показва, че близо две трети от света са ангажирани с мултилатерализма и признават ползите от свободната търговия”, заяви германската канцлерка Ангела Меркел на форума, съобщи Ройтерс. “Тук са се събрали страни от Азия и Европа, които искат търговия, основаваща се на правила, и са се ангажирали с мултилатерализма”, каза канцлерката. Тя подчерта, че Европа и Азия представляват близо две трети от световния брутен вътрешен продукт, търговия и население. “Темата ни е създаването на връзки, например чрез споразумение за свободна търговия. Можем да покажем, че за света е важно да се създаде ситуация, при която всички печелят”, подчерта Меркел.