Обединените арабски емирства направиха сериозна заявка, че смятат да поставят България на своята бизнескарта, където тя е основно липсващо звено след милиардни инвестиции в Сърбия, Черна Гора и останалата част от Западните Балкани.

Това бе основна тема на разговора между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, много по-популярен на Запад с абревиатурата MBZ.

Познат и като много практичен политик, принцът не губи много време след традиционните любезности в началото на срещата и веднага насочи разговора към основното, което го интересува - балканската връзка.

Акцентът за Западните Балкани и темата на българското председателство очевидно са привлякли интереса на Абу Даби към София, защото MBZ попита първо за това. След което бяха обсъдени възможни бъдещи проекти, както и идеи за инвестиции в транспортни коридори и свързаност.

Интересът на ОАЕ към Западните Балкани започва навремето с програми за помощ към Албания и Косово, преминавайки към плахи инвестиции в Босна и Херцеговина, после Черна гора, за да прерасне в целенасочена политика в Сърбия.

В западната ни съседка ОАЕ имат инвестиции в четири ключови сектора - авиация, строителство, земеделие и военни технологии. Сектори, в които и България смята, че има какво да предложи.

С Белград емирствата подписват през 2015 г. за изграждане на крайдунавски проект за 3,5 млрд. долара. По-рано през 2013 г. “Итихад” - националният авиопревозвач на Абу Даби купува 49% от почти фалиралата сръбска авиокомпания JAT с амбицията да създаде заедно с новата компания Air Serbia регионален авиохъб. ОАЕ имат също така многомилионни договори с оръжейната компания “Югоимпорт” и инвестиции в земеделски земи и продукция. Емирствата са четвърти в света вносител на оръжие, което разпределено на глава от население около милион граждани ги прави най-въоръжената нация в света. Разбира се, част от военните технологии и оборудване отиват за задграничните проекти на ОАЕ в Африка и Арабския свят.

Страната е втора в списъка с чуждестранни донори на Македония извън ЕС.

В Албания ОАЕ са финансирали изграждането на пътната артерия Тирана-Елбасан и летището в Кукеш. В Черна гора, където през 2012 г. на практика е първото емиратско посолство, открито на Балканите мощна финансова група от Абу Даби построява най-големия бизнесцентър “Атлас Кепитъл” в Подгорица. “Порто Монтенегро” в Котор също е с емиратско финансиране. Освен в туристическия сектор ОАЕ имат инвестиции и в земеделието на Черна гора.

Повечето от проектите им в региона са част от стратегическа програма за сигурност и диверсификация на икономиката в постпетролната ера.

Инвестициите на ОАЕ в района на Западните Балкани обаче според някои наблюдатели може да се разглеждат и като целенасочено позициониране срещу регионалното влияние на Турция. Докато тези в индустрията са по-скоро контрапункт на Русия.