Сделка може да има след новите стрес тестове

Ние отново сме в състояние активно да се огледаме и ако има благоприятна възможност - да придобиваме. Това заяви във Виена главният финансов директор на групата “Райфайзен” Мартин Груел, цитиран от агенция Блумбърг.

България и Румъния са сред страните, в които можем да инвестираме част от капитала си, казва той. И пояснява, че вложението може да бъде в кредитни портфейли, но може да е и в цели банки.

Въпросът е в качеството на активите, пояснява критериите за вземане на решението той.

Преди една година в интервю за “24 часа”, главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк-България Оливер Рьогл бе потвърдил за интереси на финансовата група и банката към отделни портфейли, но не и към цели банки.

Според запознати стабилните темпове на растеж на българската икономика, както и на банковата ни система най-вероятно са повлияли на решението за евентуална инвестиция и в цели банки.

Със сливане или придобиване Райфайзенбанк може да се намеси в битката за челната петица на банките, работещи в България, което също е аргумент в подкрепа на такова решение.

В изявлението си Груел посочва, че гледа на унгарската финансова група ОТП като на основен конкурент на балканския пазар. ОТП, която е собственик на първата по активи банка у нас - ДСК, вече е пред финализиране на сделката за бизнеса в България на френската “Сосиете Женерал”.

Разширяването на Райфайзенбанк в България, ако има такова, със сигурност ще се случи след новите стрес тестове и оценка на активите, които ще се провеждат от началото на следващата година под двойния надзор на ЕЦБ и БНБ.

Ориентир за евентуална покупка на австрийците щели да дадат инвивидуалните резултати от тестовете, прогнозираха отлично запознати източници от банковите среди.

Някои от тях посочват като привлекателни за по-голям инвеститор малки банки основно с българско акционерно участие в тях, както и клонове на чужди финансови институции.