Турция и Камбоджа са се договорили да увеличат двустранния си стокоообмен до 1 милиард долара в близко бъдеще, заяви камбоджанският министър-председател Хун Сен, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на Хун Сен бе направено, след като той не успя да намали критиките на ЕС в авторитаризъм. ЕС този месец започна процедура за премахването на специалния търговски статут за Камбоджа, след като на изборите в страната през юли Хун Сен остана на власт (след 30 години управление), предава БТА.

Хун Сен посети вчера Турция след визита в Брюксел. В Анкара премиерът на Камбоджа се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В профила си във Фейсбук Хун Сен написа днес, че с турския лидер Ердоган са се договорили да увеличат двустранния стокоообмен до 1 милиард долара.

Стокообменът на Турция и Камбоджа през 2015 г. възлезе на 108 милиона долара, информира турското министерство на външните работи.

Хун Сен съобщи още, че Камбоджа ще открие свое посолство в Турция през 2019 г.

Турция откри посолство в Пномпен през 2013 г.

Камбоджа и Турция имат силни връзки по между си, посочи камбоджанският премиер.

Ердоган и Хун Сен подписаха в Анкара осем меморандума за разбирателство, включително в сферите на образованието и селското стопанство, съобщава Ройтерс.