За Южна България са предвидени 220 млн. лева за нисколихвено кредитиране на проекти в областта на туризма, обновяване на паметници на културно - историческото наследство, спорта и енергийна ефективност на студенските общежития за Южна България. Това каза в Сливен заместник-министърът на МРРБ Деница Николова, която участва в информационен ден за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Средствата ще бъдат отпускани от специален фонд за срок до 20 години. Ако бенефициентите не успяват да генерират достатъчно приходи, има възможност за безвъзмездна финансова помощ, която ще се осигурява по Оперативната програма "Региони в растеж". Тези проекти могат да се разработват не само от държавните институции и организации, но и частния сектор, бизнеса и неправителствените организации.

Община Сливен има готовност да кандидатства с проекти за възстановяване на паметници на културата и изграждане на прилежаща инфраструктура на стойност близо 8 млн.лв., каза Стоян Марков, заместник - кмет по икономическо развитие в община Сливен.

Регионалният заместник-министър ще открие днес благоустроеното поречие на река Асеновска в Сливен, обновено по проект за подобряване на градската среда.