“Главболгарстрой” и метрото променят изцяло облика на крайния квартал

Година след първата копка на проекта G-Tower на “Главболгарстрой” районът около вече издигнатата кулообразна жилищна сграда е напълно преобразен.

Само един свободен от строителство парцел се вижда наоколо - все още зелена в края на октомври поляна. Във всички останали вече има изкопи или поне са издигнати огради и са поставени информационни табели. Повечето сочат към смесени сгради – жилищни с магазини на първите нива.

Това е типичен пример как метрото, в случая - третата линия на софийския метрополитен, може да промени изцяло облика на един квартал. Става въпрос за частта от жилищен комплекс “Овча купел”, която се намира встрани от панелните блокове на “Овча купел” 1 и 2 и е разположена по протежението на наскоро разширения булевард “Монтевидео”.

Някога тук са били терените на АОНСУ. Само върху малка част от тях е издигнат Нов български университет, а върху друга малка част още през 90-те са построени единични жилищни кооперации.

Тласъкът за по-плътното застрояване на този район идва след решението от 2015 г. за прокарване на третата метролиния. “Главболгарстрой” са едни от първите, които приемат предизвикателството да стартират строителство в пустеещия, населен от бездомни кучета до този момент терен. С намерението да създадат не обикновена жилищна сграда, а емблематична постройка, която да промени изцяло облика на района.

“Това е тенденция напоследък в застрояването на градовете, за която у нас много по-често се говори, отколкото се прави нещо. Става въпрос за изграждане на зони със смесено предназначение, които да

намалят натиска върху

трафика през града

Защото сега в столицата големи потоци от хора кръстосват града от единия до другия му край, за да отидат на работа”, разказва арх. Веселин Колев, главен експерт на направление “Инвестиционна политика” на “Главболгарстрой Холдинг” АД.

Идеалният контрапример би бил, ако например всички работещи на територията на бизнес парка в “Младост” живееха в самия “Младост” и освен това в жилищния комплекс имаше всичко, от което съвременният човек се нуждае.

Разбира се, изграждането на такива зони не е по силите на една компания, дори да е най-мощната. Така че G-Tower е просто опит за пр

инос към тази концепция.

Архитектурният проект е дело на арх. Ангел Захариев и първоначално представлява 19-етажна жилищна сграда с един вход плюс още една 8-етажна жилищна сграда с няколко входа, озеленен и превърнат в голф игрище широк навес върху входа, озеленена детска площадка и магазини на първия етаж с вход откъм булевард “Монтевидео”.

“Впоследствие обаче се отказахме от 8-етажната жилищна част, въпреки че можехме спокойно да реализираме и тези апартаменти на пазара. Имахме всички необходими документи за започването ѝ, включително готов технически проект, в който бяха спазени всички законови отстояния от съседните сгради и бе одобрен от всички институции. Цялостният облик обаче

тревожно щеше да

наподобява съвременно

жилищно гето,

познато ни от не един и два столични квартала, и просто решихме да не го правим”, казва арх. Колев.

Така “Главболгарстрой” прави нещо необичайно за съвременната българска действителност - проектът се преработва и на мястото на 8-етажния блок ще има търговски център на етаж и половина с 1800-2000 квадратни метра РЗП с подземно паркиране. G-Trade, както ще се нарича той, ще предостави възможност на студентите от Нов български университет и живеещите в квартала да прекарат приятно своето свободно време сред зеленина и достъпни заведения и магазини. G-Trade ще е с модерна визия, удобен достъп и гъвкава функционалност.

Решението да оползотворят по този начин пространството е взето от ръководството на “Главболгарстрой” донякъде и с мисълта, че терените наоколо вече се застрояват масово, а наблизо няма достатъчно сгради с обществено предназначение. Съсредоточаването на модерни търговски обекти в G-Trade по естествен начин ще превърне тази сграда и прилежащото пространство в притегателен център на квартала.

Пусковият срок за G-Tower е декември 2018 г. и в момента по сградата текат довършителни работи. От пръв поглед се виждат необичайни за масовото строителство елементи. Фасадата е изпълнена с алуминиеви плоскости, а не със стандартна мазилка с неопределен цвят, дограмата е от по-висок клас, парапетите на терасите са изцяло стъклени, не са спестени средства за обшивки, а степента на топлоизолация е завишено спрямо първоначалния проект.

90% от всичките 88 апартаменти и магазини са вече продадени. Най-големият – на последния етаж, е 200 квадрата. Между 7-ия и 19-ия етаж апартаментите са с по две спални, има и студиа, а на първите 7 етажа са по-малките жилища.

Забележителното на G-Tower е гледката, която се разкрива в югозападна посока. Най-близките сгради с идентична височина са достатъчно далеч и от прозорците и терасите се виждат североизточните склонове на Витоша. Единственото тъжно в гледката е, че от тази перспектива се вижда как градът вече е стигнал почти половината от височината на планината. По-точно на склона на Копитото.

Акцент в сградата откъм булеварда е външният панорамен асансьор, който обслужва най-горните етажи, давайки им контролиран достъп директно в самите апартаменти. Подземните паркоместа са 70 и се продават заедно с апартаментите, а отвън има още 40 места за автомобили.

Арх. Веселин Колев пред G-Tower
Арх. Веселин Колев пред G-Tower
Гледката към София от последните етажи на жилищната сграда
Гледката към София от последните етажи на жилищната сграда