Откриха първата част от най-големия аеропорт в света

От София ще започне подреждането на самолетите на кацане на новото летище в Истанбул. Това съобщи за “24 часа” генералният директор на държавното предприятие “Ръководство въздушно движение” Георги Пеев.

В понеделник в деня на 95-годишнината от обявяването на Турция за република бе открито третото летище в Истанбул. След приключване на всички етапи от строителството му то ще е най-голямото в света.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че то ще се казва “Летище Истанбул”.

Сред гостите при откриването бе и Бойко Борисов, който дойде от Атина.

Премиерът се ръкува с Ердоган и заедно влязоха до официалната част на вътрешния терминал. Ердоган от трибуната лично благодари на Борисов за присъствието.

Турското РВД е предоставило на българското три работни станции за управление на кацащите самолети. Българските ръководители на полети ще издават разрешение към пилотите за изпълнение на процедурите за долитане към новото летище.

В следващите 3 до 5 години работата ще доведе до увеличаване на самолетния трафик през България с 20 до 30%, заяви Георги Пеев.

Българските ръководители на полетите вече са преминали обучение, с турските им колеги са правени симулации във въздушното пространство за организацията на полетите. Договорени са споразумения за взаимодействие как се предава трафик, изградени са комуникационни и други връзки, казва Пеев.

Новият аеропорт на Истанбул ще започне да работи на 30-31 декември, е съобщила официално турската страна. Дотогава ще се прехвърлят операциите от “Ататюрк” на новото.

В понеделник бе открита първата фаза, която е с 2 писти, струва 6 млрд. евро. При завършването, което се планира за 2023 г., пистите ще са 6, ще могат да се разполагат 500 самолета, да излитат и да кацат по 2000 на ден. Очаква се да обслужва до 200 млн. пътници на година. Инвестициите са 26 млрд. евро.